Het moment dat Isaac Jozefzoon een strafbal verdient namens Almere.
Het moment dat Isaac Jozefzoon een strafbal verdient namens Almere. Foto: Hans Bakker

Kampong klasse te groot voor Almere in finale Gold Cup

Door: Finn van Leeuwen Gold Cup

Dankzij een monsterscore heeft Kampong voor het eerst in de geschiedenis de Gold Cup veroverd. Almere deed er alles aan, maar werd op het eigen complex met grote cijfers verslagen door de Utrechters: 2-8.

Het verschil was simpelweg te groot tussen beide teams om er een gelijkwaardige finale van te maken. Niet gek natuurlijk, Almere staat elfde in de promotieklasse en Kampong speelt jaarlijks mee om de landstitel. Een geluk was het nog voor Almere dat strafcorner-kanon Jip Janssen niet meespeelde, evenals de andere internationals. Wel was Boet Phijffer er bij, hij werd de grote man van de finale dankzij drie doelpunten.

Kampong scoorde na zeven minuten via Mats Gruter de 0-1 maar deed het verder rustig aan in het eerste kwart en kwam niet tot meer doelpunten. Pas later in de wedstrijd ging het ‘los’ wat goals betreft. Almere wist tot 1-1 te komen nadat het een strafbal kreeg na een goede actie van Isaac Jozefzoon. Youri de Bie verschalkte Kampongs reservedoelman Steven Verhoogt. Kampong scoorde in dit tweede kwart de 1-2 en 1-3 via Finn van Bijnen en Boet Phijffer.

In het derde kwart zorgde Boet Phijffer al snel voor zijn hattrick door nog eens twee goals te produceren. Vooral zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid toen hij een backhandschot vanaf de achterlijn hard boven in het doel ramde. Almere geloofde er zichtbaar niet meer in en het niveauverschil was duidelijk. De thuisploeg kwam vooral verdedigend tekort tegen Kampong, maar een grote schande is dat uiteraard niet. Silas Lageman roeide de 1-6 binnen vlak voor het einde van kwart drie.

Nu was het vooral zaak voor Almere om geen beschamend aantal van tien tegengoals te krijgen en uiteindelijk lukte dat. De teller stokte bij acht voor winnaar Kampong na doelpunten van Rik Sprengers en Jens de Vuijst. Tussendoor kon het publiek van Almere nog één keer juichen na een benutte strafcorner waarbij Quinten Teiwes het laatste tikje gaf.