Grote vreugde bij Kampong na de verrassende winst op Amsterdam. Hans Bakker

Tulp Hoofdklasse dames: Round-up speelronde 19

Door: Finn van Leeuwen Hoofdklasse Hoofdklasse Hoofdklasse dames

Amsterdam-Kampong 3-4
Kampong heeft voor een stunt van jewelste gezorgd door op bezoek in Amsterdam met 3-4 te winnen van de regerend Europees- en landskampioen. Binnen twee minuten stond Kampong al met 0-1 voor na een doelpunt van Bente van der Veldt. Nauwelijks een paar minuten hierna tipte Sosha Benninga de 0-2 binnen. Net als in de Gold Cup-finale tegen SCHC zag de verdediging van Amsterdam er bij beide tegentreffers niet goed uit. Aan het einde van het eerste kwart was de tussenstand 2-3 na doelpunten van Maria Verschoor en Michelle Fillet (Amsterdam) en Luna Fokke (Kampong). Nog voor de rust stond de eindstand al op het scorebord na goals van Freeke Moes (Amsterdam) en weer Sosha Benninga voor Kampong, dat nu zes punten voorsprong heeft op nummer vijf Pinoké, met nog drie wedstrijden te spelen.

Pinoke maakt de gelijkmaker via Josephine Murray - Hans Bakker

Pinoké-Hurley 1-1
Het resultaat in de derby van het Amsterdamse Bos was voor beide teams een teleurstellend resultaat. Hurley kwam in de eerste helft op voorsprong na een doelpunt van Gitte Michels, die eens niet via een sleeppush scoorde, maar met een flats uit een rebound van een strafcorner. Pinoké kwam op gelijke hoogte via Josephine Murray, ook zij scoorde een strafcorner-rebound. De achterstand op Kampong, dat op de felbegeerde vierde plaats staat, is voor beide teams opgelopen tot zes punten. De puntendeling van de burenruzie was terecht, al had Hurley misschien wel moeten winnen als Lacroes niet voor eigen succes was gegaan in het vierde kwart.

HGC-Bloemendaal 2-1
Voor Bloemendaal moet er een wonder gebeuren wil de ploeg niet degraderen uit de hoofdklasse. Op bezoek bij HGC, nummer acht van de ranglijst en bijna veilig, kwamen de mussen nog wel op voorsprong via Pien Molenaar. Twee rake strafcorners van Zoë Admiraal waren de oranjehemden echter te machtig. De achterstand op de nummers tien en elf, Rotterdam en Tilburg, is nu zes punten met nog drie wedstrijden op het programma. HGC staat zeven punten voor op bovengenoemde teams en heeft nog één overwinning nodig om ook volgend jaar zeker in de hoofdklasse te mogen acteren.

Zoë Admiraal na haar winnende strafcorner - field.hockey.photography

Tilburg-HDM 1-2
HDM weet na drie duels zonder zege eindelijk weer eens wat winnen is. In Tilburg werd met 1-2 gewonnen. Makkelijk ging het allemaal niet voor HDM, dat op papier nog altijd niet veilig is. Na een 0-2 voorsprong in de eerste helft na doelpunten van Jip Dicke en Belén van den Broek kwam Tilburg in de tweede helft terug tot 1-2 na een doelpunt van de Belgische Louise Versavel. Tilburg verloor zo voor de zevende keer in acht wedstrijd en staat nog altijd in de gevarenzone.

Den Bosch-Rotterdam 2-0
Thuisploeg Den Bosch boekte een klinische zege op Rotterdam. Joosje Burg en Laura Nunnink verschenen op het scoreformulier. Den Bosch is nu 38 wedstrijden in de hoofdklasse ongeslagen en won voor de dertiende keer op rij van Rotterdam. Laatstgenoemde ploeg staat nog altijd op plaats tien met slechts twee punten achterstand op Oranje-Rood.

SCHC-Oranje-Rood 2-2
Een ongekende weelde voor Oranje-Rood op bezoek bij SCHC. In het eerste kwart stond de nummer negen van de ranglijst op een 0-2 voorsprong tegen de kersverse Gold Cup-winnaar. Bibi Donraadt en Sophie van Grimbergen wisten de doelpunten te produceren. Een stunt was dus in de maak en SCHC deed er vervolgens alles aan om dat te voorkomen. Eerst was het Pien Dicke die nog voor de rust de aansluitingstreffer scoorde. Vlak na de rust scoorde Yibbi Jansen via een sleeppush de 2-2. SCHC had nog kansen om de wedstrijd te winnen, maar uiteindelijk nam Oranje-Rood een bonuspunt mee uit Bilthoven.