Pinoké is Europees kampioen 2024.
Pinoké is Europees kampioen 2024. Hans Bakker

Pinoké schrijft historie, na landstitel nu ook Europese titel

Door: Hans Hofstra Euro hockey league

De heren van Pinoké hebben voor het eerst in de historie de titel gepakt bij de EHL. In de Nederlandse finale rekenden zij af met Kampong. Na zestig minuten spelen stond er 1-0 op het scorebord. Hiermee heeft de club in één jaar de landstitel en de Europese titel veroverd. 

Een volgepakt Wagener stadion. En ondanks de niet al te goede vooruitzichten, scheen het zonnetje en was het prima vertoeven in Amstelveen. Twee Nederlandse teams zouden vandaag uitmaken wie de Europese titel zou pakken. Pinoké won in de eerste twee wedstrijden van Real Club de Polo en Old Georgians. Kampong won van Gantoise en Rot-Weiss Köln. De heren van Kampong hadden één nadeel. Zij hadden een dag minder rust. Iets wat volgens Kampong-speler Jip Janssen een groot nadeel zou zijn


Daan Bonhof in actie voor Pinoké  - Roel Ubels

Afwachtende finale

Beide teams speelden afwachtend. Het was zoeken naar de gaten in de verdediging van de opponent. Deze werd gevonden door Hendrickx. Via een strafbal pushte de Belg de bal langs keeper Harte. Hij had eerder dit toernooi al een heldenrol door in de halve finale beter te keepen tijdens de shoot-outs dan zijn Duitse opponent. 

Beide teams bleven aan elkaar gewaagd, waarbij Pinoké vaak net iets gevaarlijker leek in de aanval dan Kampong. Desalniettemin waren de heren uit Utrecht in de counter razendsnel. Met de wetenschap dat Duco Telgenkamp vaak het eindstation is, wist Pinoké dat het op haar hoede moest zijn. 


Luca Wolff gaat over de knie en maakt een duik. - Roel Ubels

Overwinning

Met nog één kwart te spelen moest Kampong alles op alles zetten. Pinoké bleef degelijk spelen. Met de luide steun van de Pinoké-fans kwam de Europese titel steeds dichterbij. Het tempo van Kampong was traag. Daarnaast werden er teveel fouten gemaakt. 

Keeper Harte ging eruit. Het was niet genoeg. Pinoké hield stand. Met een 1-0 overwinning pakte de ploeg de eerste Europese titel in de geschiedenis. Vorig jaar won het de landstitel. De winst tijdens de EHL was de kers op de taart voor de ploeg van Jesse Mahieu. 

Lees hier de liveblog van de finale-wedstrijd tussen Pinoké en Kampong

Alexander Hendrickx scoort de 1-0 vanuit een strafbal
Daan Bonhof in actie voor Pinoké
Luca Wolff gaat over de knie en maakt een duik.

Hockey Connect Magazine