Afbeelding

Pinoké bewust van nieuwe status

Door: Ingmar Kuper Hoofdklasse Amsterdam Hoofdklasse Hoofdklasse dames Hoofdklasse heren Noord-Holland Zuid-Holland

Wie is de koning van Het Bos? Een minicompetitie die altijd wel in het voordeel van AH&BC beslecht lijkt te worden. Pinoké is die hockeyburenruzie inmiddels ontstegen. Het kijkt verder dan Het Bos - de dames en heren willen landelijk meedoen. De club is zich bewust van de nieuwe status die daarbij hoort. 

Door Douwe de Vries 

Uitingen van de stichting Pinoké Forever zijn op de eerste Super Saturday van de club duidelijk te zien. Je ziet hashtags met de naam en aankondigingsposters. Deze organisatie is er om de club te ondersteunen in onder andere tophockey. Wanneer een bestuurder van Pinoké Forever het publiek toespreekt, memoreert hij toch maar weer eens aan die 29e mei van dit jaar. „Hoe vaak heeft u de samenvatting van de 0-4 teruggekeken? Bij mij thuis wordt toch al gedacht aan zo’n 36 keer.” Even worden de Amstelveense fans weer teruggeworpen naar hét hoogtepunt uit de recente clubgeschiedenis. 

Nieuwe impulsen
Na een fijne 3-1 overwinning van de heren tegen HGC, vertelt coach Jesse Mahieu over de nieuwe uitgangspositie als je kampioen bent. „De te kloppen ploegen blijven nog steeds Kampong en Bloemendaal”, zegt de kersverse vader. „Als je kijkt naar wat zij op het veld hebben staan, vind ik dat zij altijd favoriet zijn. Tegen de verwachting in zijn wij vorig jaar kampioen geworden. De ploeg houd ik voor dat je inderdaad een bepaalde status hebt als kampioen.” Volgens Mahieu betekent dat dat je volwassen om moet gaan met het spel, je leven voor de sport, de scheidsrechter en de tegenstander. „De jongens zijn heel gretig en geïnspireerd geraakt door dat kampioenschap.”

Tijdens de interessante pot tegen de ploeg uit Wassenaar, ziet Pinoké een ‘oude bekende’ opstaan. Na het openingsdoelpunt van Jan van ’t Land poetst Joep Troost met een fraaie veldgoal en strafcorner die achterstand weg. Troost hockeyde in de jeugd bij Pinoké en vertrok naar Almere. Nu is het spitsentalent weer terug in Amstelveen en bewijst met drie goals in twee wedstrijden zijn waarde. Een andere nieuweling gooit de wedstrijd in het slot: de van Hampstead & Westminster overgekomen Jacob Draper knalt fraai raak voor 3-1. Het zijn de nieuwe impulsen voor het oude, vertrouwde kampioensteam van vorig jaar.

Intensiteit
De 5-1 nederlaag tegen Den Bosch sijpelde nog na bij de vrouwen van Pinoké. Oké, verliezen kan tegen de recordkampioen, maar de manier waarop beviel coach Daan Sabel niet. „We hebben geprobeerd door de nederlaag heen te kijken”, vertelt Sabel na afloop van het met 3-2 gewonnen duel tegen HGC. „Den Bosch-uit hebben wij 45 keer gespeeld: nog nooit gewonnen en één keer gelijk. Dat je hem verliest valt te verwachten, maar die vijf tegengoals doen gewoon veel pijn. Daar hebben wij deze week de nadruk op gelegd. Hoe start je de wedstrijd? Hoe verdedigen we? Ik heb laten zien dat we in de organisatie goed staan, maar de duels niet aangaan.” Sabel prijst de intensiteit waarmee Pinoké deze wedstrijd aanging. De ploeg van Van Geffen en De Goede-Drummond werd bij tijd en wijlen hard aangepakt.

Ook Sabel wil met het damesvlaggenschip weer hoge ogen gaan gooien. Hopelijk resulterend in eindelijk die play-offs. „Je moet proberen je doelen tastbaar te maken. Als je ziet hoe het vorig jaar bij de supporters leefde en ook vandaag, daar krijg ik echt kippenvel van. Dit is ons zesde jaar terug in de Hoofdklasse en daarvoor was het altijd het rechterrijtje voor Pinoké. Toen kwamen er tien mensen kijken. Hoe het nu leeft, dat geeft zo’n enorme boost aan de club om de volgende stap te maken.” Net als zijn collega Mahieu vertelt Sabel vol passie over toch ook wel ‘zijn cluppie’. Als Pinoké de nieuwe status wil behouden, heeft het aan hen in ieder geval twee uitstekende cultuurbewakers. 

Afbeelding

Hockey Connect Magazine