Afbeelding

020 en 010 houden elkaar in evenwicht

Door: Douwe de Vries Hoofdklasse Amsterdam Hoofdklasse dames Hoofdklasse heren Noord-Holland Zuid-Holland

Op een bewogen sportmiddag in Amsterdam en omstreken was het zondag tijd voor een 020-010 dubbel in het Wagener stadion. De heren speelden een boeiende partij tegen het sterke HC Rotterdam: 2-4. De damesvariant eindigde in een monsterscore voor AH&BC: 9-0. 

Bij het grote televisiescherm op Amsterdam verzamelen zich rond de klok van half drie de nodige belangstellenden. Sportliefhebbers pur sang die niet helemaal hebben kunnen kiezen.  De voetbalklassieker of de hockeyclashes tussen Amsterdam en Rotterdam. En meteen bij de eerste ronde al spelen de dames niet voor - maar na de heren.

Met het TD op het programma heeft de thuisclub er dus voor gekozen een groot scherm op te hangen. Supporters kunnen zo switchen tussen de hockeydames en een wedstrijd die het summum moet zijn van het Nederlandse betaalde voetbal. Contrasten tussen de twee volkssporten kunnen op deze middag niet groter zijn. Schipperende supporters tussen het eerste veld en het scherm zien een compleet ontsierde Klassieker. In het Wagener wordt een wedstrijd uitgespeeld, is er in bescheiden mate Bengaals vuurwerk en kunnen fans van beide teams naast elkaar zitten. Dat is al jaren zo en zou vanzelfsprekend moeten zijn bij iedere sport met publieke belangstelling. 

Oprechte credits

„Het is moeilijk om als Amsterdammer een compliment te geven aan Rotterdam”, grapt trainer Taco van den Honert na afloop. De luchtige opmerking relativeert enigszins de taferelen die plaatsvinden verderop in de ArenA. Een beetje plagen onderling kan gewoon in het hockey, en Van den Honert geeft de oprechte credits aan zijn tegenstander. Hij ziet in Rotterdam namelijk „een mooi voorbeeld” van hoe een club weer op het hoogste niveau mee kan doen. „Die staan er nu weer en hebben de komende jaren een hartstikke mooi team. Ze zijn geen gekke dingen gaan doen, zoals veel buitenlanders halen.” 

HC Rotterdam laat in de eerste competitiewedstrijd inderdaad zien dat het voorlopig een behoorlijke voorsprong heeft op de ploeg van Van den Honert. Tijdens de gewonnen ABN AMRO Cup liet het al veelbelovend spel zien. In het Wagener stadion wordt die lijn doorgetrokken, hoewel het bij de rust nog 1-0 staat door een benutte strafcorner van Boris Burkhardt. In de tweede helft stelde de ploeg van Robin Rösch orde op zaken. Tjep Hoedemakers en Jeroen Hertzberger zorgden voor de verdiende ‘010-voorsprong’. Een benutte strafcorner van Pepijn van der Heijden leek de wedstrijd volledig in het slot te gooien: 1-3. Thije Harm zorgde nog voor de aansluitingstreffer, maar Jeroen Hertzberger bepaalde de eindstand op 2-4. „Als wij zo spelen als vandaag kunnen we een hoop Hoofdklasseteams de baas zijn”, spreekt Van den Honert over de enerverende pot. „Ik denk dat wij lang aan kunnen haken. Wij moeten tegen de mindere tegenstanders blijven winnen. Voor ons is dat bijna belangrijker dan de grotere tegenstanders.” 

Hockeyers van 010 en 020 

Bij het dameshockey liggen de verhoudingen duidelijk andersom. De ploeg van Brian Vervoort moet alles op alles zetten om überhaupt in de Hoofdklasse te blijven. De dames van Amsterdam zijn, in tegenstelling tot de heren, weer titelfavoriet nummer één. Maar dat het zo makkelijk (9-0) zou gaan, had ook aanvoerster Maria Verschoor -die twee keer scoorde- niet verwacht. „Ik vond het moeilijk  in te schatten. Wat kun je verwachten van zo’n eerste competitiewedstrijd?”, zegt de Europees kampioene na afloop. „Tuurlijk: de lat  bij ons ligt  hoog en met wat wij hebben staan moeten we gewoon winnen. Maar ik vond het wel heel leuk dat we meteen zo’n wedstrijd hebben neergezet en op deze manier wonnen, het straalde veel plezier uit.” 

De ervaren speelster moet dus ook dit jaar de kar bij Amsterdam weer gaan trekken. Wat zijn buiten het teamproces haar persoonlijke doelstellingen voor dit jaar? „Ik wil aanwezig en bepalend zijn. Daarnaast zou ik het mooi vinden als ik een paar keer per wedstrijd echt mee die aanval in kan, en rendement haal. Zowel aan de zijkanten als in de as.” Na alle plichtplegingen -er worden ook diverse spelers gehuldigd na afloop- is het tijd voor Verschoor en haar teamgenoten te genieten van een TD. De sfeer zit er al goed in direct na de vrouwenwedstrijd. Op het scherm duiden de ESPN-analisten de gestaakte Ajax-Feyenoord. De hockeyers van 010 en 020 hebben daar al lang geen boodschap meer aan. 

Hockey Connect Magazine