Wij liefhebbers van het Nederlands Zaalhockey, fans van Oranje Zaal, constateren


- Dat de KNHB, zonder voorafgaand overleg met de nationale zaalselecties, de teams heeft teruggetrokken van deelname aan EK's en WK's;

- Dat de KNHB zich hiermee onttrekt aan haar taak om de hockeysport in al haar vormen te promoten en ondersteunen;

- Dat de KNHB hierdoor zowel direct de kwaliteit en status van de Hoofdklasse Zaal als indirect het niveau van zaalhockey in Nederland devalueert;


En verzoeken de Nederlandse hockeybond (KNHB) het besluit, om nationale selecties uit te sluiten van internationale zaaltoernooien, te herzien en met de ambassadeurs van het zaalhockey in gesprek te gaan over de toekomst van het Internationale Zaalhockey.
Vul de onderstaande petitie in!


Check het nieuws op HockeyConnect.nl. Daar zullen we met vaste regelmaat de nieuwsberichten updaten die betrekking hebben op het aantal ondertekeningen van de petitie- en indien mensen dit openbaar hebben gedaan - wie dit zijn. 

Keer terug naar de homepageAchtergrond over de Zaalhockey petitie

In de brief die de KNHB naar de zaalteams heeft gestuurd en in het interview op Hockey.nl worden een aantal argumenten aangehaald die - volgens de KNHB - de beslissing rechtvaardigen. Hieronder geven wij per argument onze reactie. “De internationale kalender komt steeds meer onder druk te staan. Zowel Europees als mondiaal worden de programma’s intensiever en worden er steeds meer toernooien gespeeld, in verschillende formats en leeftijdscategorieën.”

Dit herkennen wij niet. Al jarenlang kijken we gebalanceerd naar beschikbare spelers en mogen spelers die uitkomen voor het Nationale veldteam niet meedoen met het zaalteam.

“De overvolle speelkalender zorgt namelijk voor een te grote aanslag op de belasting en belastbaarheid van spelers en begeleiders”

Er is geen toetsing geweest bij de betrokken spelers en speelsters en dit punt wordt niet herkend. Daarbij, net als het vorige punt, maken we al jaren, en in goed overleg, een keuze welke spelers deelnemen aan het zaalhockey.

“We hollen onze Hoofdklasse-teams uit. Het is te veel en te vol.” Hoofdklasse teams hebben tussen eind november en begin maart geen veldcompetitie.

“Hoewel de sportieve gronden de doorslag hebben gegeven, spelen de financiën ook een rol. Voor het spelen van zaalhockey en Hockey 5s krijgen wij – in tegenstelling tot voor de nationale elftallen – geen extra geld van NOC*NSF. “ De kosten voor drie maanden zaalhockey zijn een druppel op een gloeiende topsportbegroting waar, bijvoorbeeld, een geld en kerosine verslindende Pro-League onbesproken blijft. Meerdere keren hebben wij bij de KNHB aangegeven dat we openstaan zelf financiële middelen te regelen, indien de bond hier niet voor kan zorgen.

“Maar voor onze Hoofdklasse Zaal biedt het meer ruimte. De EK’s en WK’s zaal hebben de afgelopen jaren vaak onze eigen Hoofdklasse Zaal in de weg gezeten. Daar komt nu mogelijk iets meer ruimte.”

De programma’s van de Nationale Teams hebben een zeer belangrijke toegevoegde waarde voor het niveau, kennis en beleving in de Hoofdklasse. De Hoofdklasse zaal zal naar onze sterke overtuiging flink devalueren. Daarmee - op termijn - ook het niveau van zaalhockey in heel Nederland.

“Ik hoop dat onze beslissing, als een van de grote hockeylanden ter wereld, wat teweeg gaat brengen. Zo niet, dan is dat wat het is. Op de oude voet kunnen we in elk geval niet verder.”

Wij weten niet precies wat hier de verwachting van de KNHB is. Maar het Internationale zaalhockey is het kind van de rekening. De KNHB ontvangt een boete voor het terugtrekken van de teams. Daarnaast worden de door ons zwaarbevochten plekken in de A-poule opgevuld door andere landen.