Afbeelding

Hockeyclub GHBS werkt aan inclusiviteit in de sport

Door: Hans Hofstra Noord-Nederland Noord-Nederland Regionaal

De grootste hockeyclub van Noord-Nederland zet zich in om de club ‘van iedereen te maken’. GHBS telt op dit moment 1.800 leden en zet haar deur open voor iedereen ongeacht leeftijd, gender, seksualiteit, huidskleur of eventuele handicap.  

De club laat via het platform sport050.nl weten dat zij de ontwikkeling van inclusiviteit binnen de club belangrijk vindt. Hockeyster Noor Tönis die zelf al jaren bij GHBS speelt en tevens ook bestuurslid is zegt er het volgende over: “Als sportvereniging vinden we het belangrijk dat iedere sporter zich bij ons welkom en veilig voelt. Toen de vraag kwam om aan te sluiten bij de Alliantie Gelijkspelen hoefden we hier als bestuur dan ook niet over na te denken. Een van de activiteiten vanuit de pilot is het samenstellen van een inclusieteam binnen de vereniging. Op onze oproep binnen de vereniging om hierin te participeren, kwam veel positieve respons. Het is onwijs goed om te bemerken, dat onze leden inclusie een belangrijk onderwerp vinden en zich hiervoor willen inzetten.”

Het inclusieteam wil graag gesprekken op gang brengen en eventuele misstanden samen oplossen. Rosalien Maats die ook actief is bij de club zegt er het volgende over: “Niet uit de kast durven komen, je als homo-jongen niet veilig voelen binnen je team of als transgender je niet op je plaats voelen binnen een club is afschuwelijk. Door onder andere de regenboogvlag te hijsen, regenboog-aanvoerdersbanden te dragen en aandacht voor inclusiviteit op onze website, willen we uitstralen een inclusieve club te zijn. Daarnaast organiseren we ook binnen de club activiteiten, voor de jeugd maar ook voor trainers, teammanagers en aanvoerders. En iets -ogenschijnlijk- simpels als de keuze uit een broekje of rokje voor het wedstrijdtenue wordt binnenkort officieel opgenomen in de huishoudelijke reglementen. We willen toewerken naar een actieve signalerings- en aanspreekcultuur. Inclusiviteit moet onder de aandacht blijven; zowel op spelers- en teamniveau als op bestuurlijk niveau.”

Hockey Connect Magazine