Jonas de Geus scoort de 1-1 voor Oranje tegen België. Foto: Roel Ubels
Jonas de Geus scoort de 1-1 voor Oranje tegen België. Foto: Roel Ubels

Jonas de Geus na aansluitingstreffer: ‘Ik kom er niet vaak’

Oranje heren midden-nederland EK hockey Utrecht

Op het puntje van de stoel. Dat zat het vak met media, de fans op de tribune en ook de hockeyliefhebbers thuis. De wedstrijd Nederland tegen België bleef tot de laatste seconde spannend. Oranje won, ook al ging dat niet van harte. In de eerste helft leek Jonas de Geus de schlemiel van de wedstrijd te worden. Gelukkig voor hem maakte hij zijn fout goed. De Geus was na de wedstrijd dan ook extra blij. Niet alleen met de wedstrijd, maar ook met de goal. Na de wedstrijd liet hij weten over zijn doelpunt: ‘Ik kom er niet vaak, dat ging ook door mijn hoofd toen ik daar liep’.


Oranje kwam voor de tweede keer in twee wedstrijden al snel op achterstand. Tegen Duitsland was het binnen een paar minuten al 2-0. België hield het bij 1-0, maar was in de gehele eerste helft de betere van de twee. De 1-0 tegen België viel door een dekkingsfout van Jonas de Geus. De middenvelder zag zijn verdedigende actie totaal mislukken.


,,Tegen Duitsland speelden we tam en laf. Toen kwamen we snel op achterstand. Dat gevoel had ik vandaag niet. We bleven rustig. Een dekkingsfout van mijzelf werd meteen afgestraft. Het was mijn vent. In zo’n situatie had ik moeten anticiperen. Ik had ervoor moeten zitten, zodat hij geen kans heeft. Uiteindelijk kwam hij ervoor en scoorde hij de 1-0”, aldus de Geus.


Bondscoach werd kwaad


Maar liefst vier strafcorners kregen de Belgen nog in de eerste helft. Met Alexander Hendrickx op de kop, vaak garantie voor goals. Vandaag niet. Oranje ging met een 1-0 achterstand naar de rust. Misschien hadden de Nederlanders daar zelfs geluk mee. Bondscoach Jeroen Delmee had na de eerste helft dan ook geen goed woord over voor zijn ploeg. De leermeester moest zijn ploeg boos toespreken.


,,Het was geen mooie wedstrijd. Ik vond dat het een strijd was met veel fouten. Ik vond ons de eerste helft misschien wel de slechtste in twee jaar. De houding van de spelers vond ik slecht. Met Eric Verboom heb ik in de rust dat de jongens ook laten weten. Het leek nergens op. Uiteindelijk hebben ze dat goed vertaald”, aldus Delmee.


Jeroen Delmee gaf een donderpreek in de rust. Later bleek dit te helpen. Oranje speelde een sterke tweede helft en won. Foto: Roel Ubels

Oranje bleef rustig


Oranje pakte de draad na de rust goed op. Het kwam op gelijke hoogte door Jonas de Geus. Niet veel later werd zelfs de voorsprong gevonden. België toonde veerkracht en kwam weer gelijk. Uiteindelijk scoorde Duco Telgenkamp de winnende treffer voor Oranje.


,,Het waren inderdaad stevige woorden van de Bondscoach. Hij was even fel. De bondscoach vertelde ons dat we niet lieten zien wat we konden. Gelukkig kon ik mijn fout in de eerste helft nog goed maken. Normaal gesproken scoor ik vanuit de backhand tip. Vandaag was dat anders. Soms heb je even zo’n momentje nodig dat het even goed valt. De 2-2 later in de wedstrijd kwam een beetje uit het niets. De meeste goals kwamen voort uit fouten aan beide kanten. Ook deze. Ik vond dat we rustig bleven. We bleven na de goal van België ook het overwicht houden en wonnen daarmee de wedstrijd”.


Oranje speelt op zondag de finale tegen Engeland. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden om 15.00 uur op NPO2.


Door: Hans HofstraAfbeelding
Jeroen Delmee gaf een donderpreek in de rust. Later bleek dit te helpen. Oranje speelde een sterke tweede helft en won. Foto: Roel Ubels

Hockey Connect Magazine