Afbeelding

Victoria denkt Promotieklassegeweld aan te kunnen

Promotieklasse dames Nationaal zuid-holland zuid-nederland

Een goede dertig kilometer van Cartouche vond er nog een Promotieklasse Cup plaats in het weekend van 26 en 27 augustus. Het Rotterdamse HV Victoria nam het initiatief om de dames van het een na hoogste hockeyniveau hun tegenstanders beter te laten leren kennen. De gastclub heeft vertrouwen in het komende seizoen van de ook bij de vrouwen altijd onvoorspelbare Promotieklasse. 

Nadat de KNHB met Cartouche rond was voor de hereneditie van de Promotieklasse moest er een gastvereniging worden gevonden voor de damesvariant. Al snel meldde Victoria zich. “Cartouche had het hele goede initiatief om het voor de heren te organiseren”, zegt Willem Gerbers die bij Victoria verantwoordelijk is voor het tophockey van de senioren. “Toen dachten we voor de Promotieklasse: dan kunnen de dames niet achterblijven. De KNHB faciliteert de communicatie. Verder is het echt aan de club zelf om het te organiseren. Informeel hebben we afgesproken dat we dit voor drie jaar gaan doen. We hopen dat er een nog intensievere samenwerking komt met Cartouche, zodat een kruisbestuiving kan ontstaan.” Gerbers stelt dat er meer van dit soort competitieve toernooien zouden moeten komen in de voorbereiding. “Ik denk dat dit hartstikke leuk is. Je merkt ook aan de teams en coaches die ik hier spreek dat ze het een goed initiatief vinden.”

Aan elkaar gewaagd

De Overgangsklasse voor de dames ging in 2018 op de schop. Denkt Gerbers dat de nieuwe Promotieklasse meer aanzien heeft gekregen? “Het kan nog steeds een beetje beter”, zegt hij eerlijk. “Ik denk wel dat het aanzien er is. Het hockey heeft natuurlijk grote niveauverschillen; ik denk dat de Promotieklasse een ontzettend leuke klasse is om in te hockeyen, waar de teams aan elkaar gewaagd zijn.” De coördinator van het Victoriaanse tophockey verwacht dan ook een mooie editie. “Ik denk dat het tot aan het einde heel erg spannend kan worden. Dat maakt deze competitie zo leuk.”

[caption id=”attachment_3761” align=”alignnone” width=”3411”] Foto: RvG Sportfotagrafie[/caption]

Foto: RvG Sportfotagrafie

Promotie-degradatieopzet 

Het damesvlaggenschip van de Rotterdammers wordt dit seizoen geleid door Sjoerd Wolters. Eerder was hij opleidingscoördinator bij Bloemendaal en sinds drie jaar betrokken bij Dames 1 van Victoria. Hij maakte dus van dichtbij mee hoe het team na enkele jaren Hoofdklasse afgleed naar een niveau lager. Het lukte het elftal niet om na de degradatie in 2022 weer meteen terug te keren. Wat zijn de doelstellingen voor 2023-2024? “Zoals ik er in sta als coach, vind ik het interessant wat voor het team de doelstellingen zijn”, begint Wolters. Op het teamweekend werden de ambities met elkaar doorgenomen. Het resulteerde in ‘droomdoelen’ en ‘reële doelen’. Ook kwamen daar nog subdoelen bij. “De club Victoria is ingericht om op termijn weer Hoofdklasse te spelen. We gaan zien hoe ver we komen. Meedoen om het kampioenschap is voor dit moment een doelstelling. We zullen per wedstrijd kijken hoe we dat aanvliegen.”

Waar er bij het herentoernooi op Cartouche nog wel de nodige kritiek viel te bespeuren op de nieuwe promotiedegradatie-opzet, is Wolters wat betreft de dames enthousiast. “Ik denk dat de KNHB daar heel erg goed aan heeft gedaan”, zegt hij. “Je ziet de laatste jaren dat de gepromoveerde clubs er wel in blijven, kijk naar Bloemendaal die nu toch al zes á zeven jaar in de Hoofdklasse zitten. Dan nog is het verschil tussen Promotieklasse en Hoofdklasse wel een stap. Ik denk wel dat het dichterbij elkaar komt door deze opzet.”

Onderdeel

Door de kleine verschillen binnen de dames Promotieklasse zelf vindt Wolters het lastig een uitgesproken titelfavoriet te noemen. “Oranje Rood was vorig jaar echt heel duidelijk. Nu kan ik het niet zo snel noemen. Ik hoop dat wij onderdeel mogen zijn van een van die kandidaten. Als ik kijk naar mijn groep heb ik daar alle vertrouwen in.” 

Door Douwe de Vries

Foto’s: RvG fotografie

Afbeelding

Hockey Connect Magazine