Beelden van de Gold-Cup wedstrijd tussen Almere en SCHC
Beelden van de Gold-Cup wedstrijd tussen Almere en SCHC Hans Bakker

Avondje Gold Cup: Bekerstunts, desillusies en verkeerde uitslagen

Door: Douwe de Vries Gold Cup Amsterdam Gold Cup Hoofdklasse dames Midden-Nederland Noord-Holland Oost-Nederland Overgangsklasse dames

De tweede rond van de Gold Cup dames heeft opnieuw voor verrassende verhalen gezorgd. Zo stuntte Promotieklasser Leonidas met een zege op Hurley (4-1), stuurden topteams een compleet B-elftal het veld in en op Instagram werden verkeerde uitslagen doorgegeven. De vraag of de Goldcup wel voor de volle honderd procent serieus wordt genomen valt te rechtvaardigen. 

Zes jaar geleden werd een hoofdbekertoernooi voor het hockey ingevoerd: de Gold Cup. Standaard voor teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse. Natuurlijk: bekercompetities hebben enorme charme, denk aan de bekende David tegen Goliath-wedstrijden bij het voetbal. Maar een nieuwe competitie betekent weer nóg meer wedstrijden. Extra druk op het al overvolle speelschema. 

Niet de volledige interesse 
De praktijk leert dat veel (top)teams ervoor kiezen in de beker niet de eerste keuze het veld in te sturen. Negatieve insteek: de Gold Cup wordt niet voor de volle honderd procent ‘serieus genomen’. Positieve insteek: het biedt wisselspelers de kans om zichzelf te tonen. De waarheid zal, zoals zo vaak in de topsport, ergens in het midden liggen. Het andere uiterste is natuurlijk om een compleet gewijzigd elftal het veld in te sturen. Beter kan een mengeling worden gemaakt van spelers uit het eerste en tweede. Aangevuld door jeugd. Gisteravond verloor Hoofdklasser Hurley met een nagenoeg volledig B-team met 4-1 van Promotieklasser Leonidas. Bloemendaal, SCHC en Oranje-Rood wonnen ‘maar’ met 1 doelpunt verschil van respectievelijk Rood-Wit, Almere en Helmond (alle 3 teams uit de overgangsklasse).


Jacques Brinkman met duidelijke woorden over de huidige gang van zaken in het bekertoernooi - Ingezonden

In principe is er niks mis mee: jonge talenten de kans geven tijdens de beker. Alleen maar goed met het oog op ontwikkeling. Spelers worden getest op het hoogste niveau. Maar de eerdergenoemde balans is wel ver te zoeken na gisteravond. In de hoofdklasse is het verschil van waarde wat er toegedicht wordt aan de beker groot. Sommige hoofdklasseteams doen niet eens mee, waar bij Den Bosch Frédérique Matla drie keer scoorde tegen Delta Venlo. Bij weer andere teams bleven Internationals soms helemaal weg en waren er ook niet om hun teamgenoten te ondersteunen. Zo hoopten de dames van Ede op een selfie met international Maria Verschoor – maar die zat een avondje thuis op de bank. Is de Gold Cup dan wel een toernooi van het kwalitatief hoogst denkbare niveau?


Amsterdam speelster en tevens international Maria Verschoor bleef tijdens de Gold Cup avond thuis - Instagram Maria Verschoor

Een ander opvallend feit van de bekeravond gisteren was het doorgeven van verkeerde standen via de socials. SCHC won toch echt ‘maar’ met 0-1 van Almere. Op hun Instagramstory staat 1-5. Ook de dames van Amsterdam hadden doodleuk het doelpunt van Ede gemist. Het zijn op zijn minst zaken die de indruk wekken dat de Gold Cup niet de volledige interesse geniet. Misschien tijd voor de bond om de opzet van het toernooi eens grondig onder de loep te nemen? Is de donderdag wel een goede speeldag met het competitieweekend erachteraan? Moeten er regels gelden voor de spelers die een club wel/niet mag opstellen? Het is toch juist de charme van het bekerhockey dat de grote hockeyhelden eens op de kleinere clubs te zien zijn? Dat draagt immers bij aan het creëren van helden in het hockey en de promotie van het hockey in het algemeen. De volgende Gold Cup-ronde zal vast opnieuw voer voor discussie zijn. 


SCHC met een verkeerde uitslag na afloop - Instagram SCHC

Hockey Connect Magazine