Zeeger Damen in actie als scheids bij de Meisjes onder 16-1 van Naarden
Zeeger Damen in actie als scheids bij de Meisjes onder 16-1 van Naarden Foto: Wilfred Pera

Week van de Scheidsrechter: 13-jarige Zeeger is fluittalent met ambitie

Door: Douwe de Vries Jeugd Midden-Nederland Scheidsrechters

De sportwereld staat deze week stil bij de leidsmannen- en vrouwen. Zij krijgen - in deze ‘week van de scheidsrechter’ extra aandacht van clubs en bonden. Zo ook in het hockey, waar fanatieke scheidsrechters van alle leeftijden actief zijn. Neem de 13-jarige Zeeger Damen van HC Naarden. Een fluittalent met ambitie. „Later wil ik de Olympische finale doen.” 

Zelf was hij het niet altijd eens met de scheids. Om de regels dan maar beter te leren kennen, besloot de moeder van de 13-jarige Zeeger Damen haar zoon een fluitclinic van toparbiter Coen van Bunge te laten bijwonen. „Samen met een vriend ben ik daar naartoe gegaan. Daarna leek het me hartstikke leuk om zelf te gaan fluiten.” Inmiddels leidt Zeeger al twee jaar ieder weekend de nodige wedstrijden. Het gebeurt regelmatig dat hij direct voor of na zijn eigen wedstrijd, een pot moet fluiten. Hij vertelt dat je als jonge scheidsrechter het best bij lagere breedteteams kan beginnen en je naar veel begeleiding moet zoeken. 


Zeeger Damen: een fluittalent met ambitie - Foto: Wilfred Pera

„Het fluiten is altijd anders”, zegt hij. Iedere wedstrijd haalt de jongeling er daarom weer plezier uit. Toch komt het ook nog weleens voor dat spelers bij de senioren raar opkijken. „Die zeggen dan: ‘is dit wel helemaal de bedoeling?’. Ik wist niet zo heel goed wat ik daar dan op moest zeggen. Maar toch krijg ik vaak goede feedback na afloop.” Zijn moeder Mirjam vult aan: „Hij komt altijd met heel veel lol thuis: ‘moet je eens horen wat ik nu allemaal weer heb meegemaakt’. Dat vindt hij het avontuurlijkste er aan.” 


Zeeger Damen ziet Coen van Bunge en Jonas van ‘t Hek als grote voorbeelden - Foto: Wilfred Pera

„Mijn grote droom is om de Olympische finale te fluiten, mocht Nederland dan niet de finale spelen”, zegt Zeeger ambitievol. Graag wil hij nu eerst bondsscheidsrechter worden. Gezien zijn leeftijd zal het nog even duren voordat hij aan die opleiding kan beginnen. Hij zal eerst nog moeten leren van zijn grote voorbeelden. „Coen van Bunge vind ik goed. Net als Jonas van ’t Hek. Die vind ik strak fluiten.” Moeder Mirjam over de ambities van haar zoon: „Hij staat, vanwege zijn leeftijd, dus nog even in de wachtkamer voor bondsscheidsrechter. Maar hij kan niet wachten totdat hij de volgende stap mag maken.” 

Hockey Connect Magazine