Drukte voor het doel van HDM.
Drukte voor het doel van HDM. foto: Hans Bakker

Tulp Hoofdklasse heren: Round-up speelronde 22

Door: Finn van Leeuwen Hoofdklasse Hoofdklasse heren

Schaerweijde-Rotterdam 3-5
Het doek is gevallen voor de Zeister formatie Schaerweijde. Na 22 speelronden zijn zij op de twaalfde plaats beland waarmee degradatie naar de promotieklasse een feit is. In de laatste speelronde kon Schaerweijde het niet bolwerken tegen Rotterdam, dat duidelijk beter was. In de tweede helft werd zaterdag het verschil gemaakt door Rotterdam toen zij uitliepen van een 2-2 stand naar een 2-4 voorsprong. Vlak voor tijd sleepte Pepijn Leenhouts voor Schaerweijde de gezochte aansluitingstreffer binnen, maar het was niet genoeg. Jeroen Hertzberger sloot een voor hem persoonlijk uitstekend seizoen af met een laatste treffer in een leeg doel. Schaerweijde keert zodoende na twee seizoenen terug naar de promotieklasse.

HDM-Laren 5-1
Ondanks een dikke nederlaag op bezoek bij HDM heeft Laren directe degradatie weten af te wenden. Dit komt natuurlijk door de nederlaag van Schaerweijde, dat dus aan een punt genoeg had gehad tegen Rotterdam. HDM was in theorie nog niet veilig ten opzichte van de play-outs, HGC zat hen namelijk in punten op de hielen. HDM liet er dan ook geen twijfel over bestaan of zij wel of niet in de hoofdklasse thuis horen, door Schaerweijde op te rollen. Vooral Mustapha Cassiem had het op zijn heupen, hij scoorde drie keer tegen Laren.

Bloemendaal-Klein Zwitserland 2-0
Dennis Warmerdam en Casper van der Veen waren de aanvallers van Bloemendaal die hun ploeg een overwinning bezorgden tegen Klein Zwitserland. Daarmee hebben de oranjehemden zich als eerste ploeg van de hoofdklasse geplaatst voor de EHL van volgend seizoen. Bloemendaal sluit de competitie af als nummer één en doet dat in een geweldige vorm. Het won namelijk twaalf van de afgelopen dertien competitiewedstrijden. Bloemendaal heeft de meeste doelpunten gescoord van alle teams (78) en heeft de op één na beste verdediging met 34 doelpunten tegen. Komende zaterdag staat de eerste wedstrijd in de play-offs om de landstitel op het programma, als Bloemendaal op bezoek gaat bij Rotterdam.

Kampong-Oranje-Rood 2-3
Kampong is door de nederlaag op eigen veld tegen Oranje-Rood de ongeslagen status van acht wedstrijden kwijt. In het voorproefje op de play-offs (zaterdag staan beide teams weer tegenover elkaar), won Oranje-Rood dankzij doelpunten van Gijs van Merriënboer, Jelle Galema en Thijs Bams. Kampong was op een 1-0 voorsprong gekomen via Silas Lageman en Boet Phijffer scoorde in de slotminuut het tweede doelpunt voor de Utrechtenaren. Oranje-Rood sluit de competitie af met drie punten achterstand op Bloemendaal en vier punten voorsprong op Kampong.

HGC-Amsterdam 3-3
HGC heeft tegen Amsterdam een 3-1 voorsprong weggegeven en moet het verblijf in de hoofdklasse zien te verlengen via de play-outs. Amsterdam daarentegen sluit één van de slechtste seizoenen aller tijden in de hoofdklasse af, door maar zes keer te winnen. Dat is een negatief clubrecord voor de hoofdstedelingen. De afscheid nemende Manuel Verga kwam niet tot scoren, in tegenstelling tot Boris Burkhardt die twee doelpunten voor zijn rekening nam, en Floris Middendorp, die voor de 3-3 aantekende. Na de 1-1 van Thor Veldhuyzen van Zanten scoorde Karst Timmer twee doelpunten en leek HGC te gaan winnen. Dit lukte uiteindelijk dus niet, waardoor de ploeg van coaches David van Ass en Floris Middendorp heel 2024 zonder zege is gebleven.

Den Bosch-Pinoké 5-2
Den Bosch heeft een flinke zege geboekt tegen Pinoké in een wedstrijd waarin voor beide teams niets meer op het spel stond. Pinoké gaf een 0-2 voorsprong weg en sluit zodoende het seizoen af in mineur na het mislopen van de play-offs. Alexander Hendrickx wist niet meer te scoren in zijn laatste wedstrijd voor de uittredend landskampioen, Boris Aardenburg en Joep Troost deden dat wel. Namens Den Bosch, dat op de zesde plaats is geëindigd, scoorden Timo Boers (2x), Paul-Philipp Kaufmann, Koen Bijen en Max Pastoor. De laatste negen wedstrijden tussen Den Bosch en Pinoké leverden een totaal van 58 doelpunten op, een gemiddelde van 6.44 goals per duel.

Hockey Connect Magazine