Verschillende internationals kwamen in actie in Bilthoven
Verschillende internationals kwamen in actie in Bilthoven Hans Bakker

SCHC en Den Bosch zijn gelijkwaardig op het veld, maar het oneens daarbuiten

Door: Douwe de Vries Hoofdklasse Hoofdklasse dames Hoofdklasse heren Midden-Nederland Zuid-Nederland

Cijfermatig of gevoelsmatig. Het is een kwestie van perspectief in de topsport. Kijk je naar de keiharde statistieken na afloop, of laat je ook je gevoel spreken? Degenen die de hockeydamestopper SCHC-Den Bosch zondagmiddag zagen, konden merendeels -op het gevoel afgaand- vaststellen dat deze wedstrijd geen winnaar verdiende. Niet iedereen was het daar helemaal over eens. 

Door Douwe de Vries 

„Nee.” Een duidelijker antwoord kan niet gegeven worden op de vraag, of de uiteindelijke puntendeling tussen de twee topploegen terecht is. SCHC-coach Lucas Judge vindt winst voor zijn ploeg realistisch. „In een topwedstrijd zoals deze mag je nooit tevreden zijn met een gelijkspel”, zegt Judge eerst. „Het is onnodig dat we de 1-0 weggeven. Ik vind het ook onterecht, ik had het terecht gevonden als wij hadden gewonnen.” Heel lang kan Stichtse die overwinning ook letterlijk aanraken. Een specialiteit van het Den Bossche huis zorgt voor 1-1: in de allerlaatste momenten van de wedstrijd benut een matig spelende Frédérique Matla de strafcorner. 

Negentien minuten daarvoor zet Mette Winter de thuisploeg, gevoelsmatig gezien, op een verrassende voorsprong. Wie objectief naar SCHC-Den Bosch kijkt zou moeten toegeven dat het team van Marieke Dijsktra ook de meeste mogelijkheden tot dan toe krijgt. Sanne Koolen flatst de bal snoeihard tegen de paal, en een foute inspeelpass van Lisa Post wordt niet afgestraft door Joosje Burg. En dat was het wel wat betreft de eerste helft. De expected goal-statistieken van SCHC draaien bepaald geen overuren. Doelvrouw Josine Koning heeft feitelijk niets te doen. 


Joosje Burg en Yibbi Jansen gebroederlijk bij elkaar - Hans Bakker

Ratio 
„Gevoelsmatig had ik het idee dat wij net iets meer kansen hadden”, zegt Den Bosch-coach Marieke Dijkstra. „Zij komen op 1-0, en dan wordt het voor ons hard werken om de 1-1 te maken. Ik moet zeggen dat ik de laatste statistieken niet heb gezien, dat kreeg ik aan het eind niet meer goed door. Mijn gevoel zegt dat het op en neer is gegaan.” Hiermee weerlegt Dijkstra de harde stelling van Judge. Ze gaat af op haar ratio én de binnengekregen cijfers.

Met het blote oog is in ieder geval te zien dat Den Bosch in kwart drie ook de grootste mogelijkheid krijgt. Een fijne voorzet van nieuwkomer Charlotte Englebert wordt net gemist door Joosje Burg. Josine Koning hoeft daarna pas haar eerste werk te verrichten op een push van Mette Winter. Later maakt zij dus wel de onverwachtse openingstreffer. Een backhand van Famke Richardson wordt slim door Winter binnen getipt. „We gaan op naar de 2-0 en blijven ons spel spelen”, zegt Judge over de strategie na afloop. „Het is alleen zaak dat je dan goede keuzes blijft maken. Waar is de ruimte? Je moet een keer geen onnodig risico maken, heel zorgvuldig omgaan met balbezit. Van daaruit kan je toewerken naar de 2-0, in plaats van dat je aanvallen over je heen krijgt.” Stichtste was voor het slotoffensief van Den Bosch dichtbij de tweede treffer: een fraaie backhand van Pien Dicke wordt met de stick gepakt door Koning. In de allerlaatste minuut versiert Joosje Burg een strafcorner. Nu móet het gebeuren voor Matla, die het zo vaak voor haar ploeg heeft doen laten gebeuren in de slotfase. Ook deze keer verdwijnt haar ultieme inzet in het doel.


Matla scoort in de slotseconden 1-1 tegen SCHC - Hans Bakker

Weinig verschil van mening 
„Ik vind dat het we het verdedigend heel sterk hebben gedaan”, zegt Dijkstra over het geheel. „Op veel momenten hebben we sterk in de duels gezeten. Het tempo van ons spel was goed, daar zijn we mee bezig geweest.”

Of van een echte topwedstrijd gesproken kan worden, daar bestaat weinig verschil van mening over. „Het zijn twee topteams die tegen elkaar spelen”, zegt Judge. „Een echte topwedstrijd was het nog niet, maar dat vind ik ook niet gek in de tweede week van de competitie. Het was ook niet gek dat beide teams een beetje aan het aftasten zijn. Het moet nog op gang komen.” En dat gegeven hoeft niet cijfermatig onderbouwd te worden. Gevoelsmatig liggen de twee topteams nog dicht bij elkaar. Daar zijn SCHC en Den Bosch het dan wel over eens. 

Hockey Connect Magazine