Xan de Waard ontvangt namens de organisatie de trofee
Xan de Waard ontvangt namens de organisatie de trofee Foto: Hans Bakker

Incrowd Hoofdklassefeestje op HC Rotterdam

Door: Douwe de Vries Hoofdklasse Zuid-Holland Hoofdklasse dames Hoofdklasse heren ABN AMRO Cup

Daar waar hockey soms nog weleens wordt bestempeld als ‘elitesport’, is daar tijdens grote wedstrijden en toernooien weinig van te merken. Afgebakende sterallures vind je toch vooral bij het voetbal. De jongste jeugd komt daar nauwelijks dichtbij hun helden voor handtekeningen en ook de pers wordt steeds verder afgezonderd van spelers. Tijdens de 15e editie van de ABN AMRO Cup zien we het tegenovergestelde. Het is een incrowd Hoofdklassefeestje, voor iedereen toegankelijk.

Een paar weken na de gewonnen EK’s door Nederland staat de nationale competitie op het punt van beginnen. Doordat er in de zomer ook nog een Pro League-toernooi plaatsvond, is de start van de Hoofdklasse opgeschoven. Het hockeyvoorbereidingsseizoen is niet compleet zonder de ABN AMRO Cup op HC Rotterdam. Dus nu is het niet eind augustus, maar midden september de beurt aan de beste teams van Nederland om hun eerste kunsten te vertonen aan het publiek. Het publiek dat op dit toernooi vaak getrakteerd wordt op onbevangen hockey. Resultaat staat nog niet op de eerste plek, en dat levert vermakelijke duels met veel doelpunten op. 

Niet anders is dat tijdens de alweer 15e editie van de Cup. Tijdens de voorrondes door heel het land worden er al veel doelpunten gemaakt. De finalerondes van vrijdag en zondag leveren eveneens de nodige treffers op. Een realistische voorbode van het echte werk is dit misschien nog niet. De Hoofdklasseteams zijn zich simpelweg bewust van hun ‘taak’ om toeschouwers te vermaken. Om nou te zeggen dat die in grote getalen naar Rotterdam zijn afgekomen is overdreven. Genoeg lege plekken zie je nog aan weerszijden. Maar degenen die de moeite hebben genomen worden niet teleurgesteld. 

De vlaggenschippen

Bij de wedstrijden van de vlaggenschippen Rotterdam Dames 1 en Heren 1 loopt het begrijpelijkerwijs wat voller. Aanmoedigingen van familie en vrienden zijn duidelijk te horen en overige fans van de Havenstadclub laten zich zien in de witgroene tricots. Het damesteam van Rotterdam, dat in 2022 weer naar de Hoofdklasse promoveerde, staat dit jaar onder leiding van Brian Vervoort. „So far so good”, zegt hij over de voorbereiding. „Onze doelstelling is heel duidelijk, we hebben ons vorig seizoen via de play-outs veilig moeten spelen, we hadden een beetje een nare nasmaak omdat we die hadden kunnen ontlopen.” Nu wil Rotterdam zich via de reguliere competitie dus al veiligstellen. Wat voor een team heeft Tervoort om dat doel te bereiken? „Enorm veel snelheid. Enorm veel talent. Frivoliteit, dus wij hebben speelsters die creatief zijn en de tegenstanders kunnen verrassen.” 

Op zondag zitten ook de topspeelsters van Rotterdam klaar om de herenfinale te bekijken. Het gemoedelijke is sowieso iets dat opvalt in Rotterdam. Bekende speelsters van de gastclub zitten door het publiek heen en hoeven geen afgezonderde VIP-ruimte te hebben. Ook verschillende internationals begeven zich informeel onder toeschouwers en pers. Maurits Visser, Thierry Brinkman, Yibbi Jansen en Maria Verschoor nemen de tijd om handtekeningen uit te delen aan de jongste jeugd of een praatje te maken. Onder genot van Rotterdam-Oranje Rood wordt ook de sociale functie van het toernooi aangewakkerd. Teamgenootjes zien elkaar weer na de zomervakantie en hockeyvaders- en moeders praten bij met een drankje in de hand. 

Geslaagd

Je zou bijna vergeten dat het wel degelijk ergens om gaat: de Jan Hagendijk Trofee bij de heren. In een spannende finale is het Rotterdam dat met 3-1 wint van de Eindhovenaren. De nummer drie van vorig jaar in de Hoofdklasse wordt weer geleid door de Duitser Robin Rösch. „We willen als team verder groeien”, zegt hij na afloop. „Natuurlijk zijn we heel ambitieus. We focussen ons op wat wijzelf in de hand hebben. We willen aanvallend hockey spelen.” Rösch wil zich niet vastpinnen aan een eindklassering. Maar opnieuw deelnemen aan de play-offs zal een vurige Rotterdamse wens zijn. Met spelers als Jeroen Hertzberger, Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers in de gelederen moet dat toch wel realistisch zijn. 

De Marijke Fleuren Trofee wordt opnieuw een prooi voor SCHC. De ploeg uit Bilthoven mist Yibbi Jansen, maar zorgt voor genoeg dreiging uit de strafcorner. Twee keer Trijntje Beljaars (waarvan één corner) zorgt voor Stichtse prolongatie. De speaker probeert verschillende SCHC en Oranje Rood-supporters tot een verbale steunbetuiging te brengen. Dat lukt maar mondjesmaat, grote uitbundigheid is misschien ook niet iets dat bij het toernooi past. Verschillende toeschouwers willen op een relaxte manier van het hockey en alles daaromheen genieten. De gemoedelijke sfeer die daarbij past heerste er het hele weekend. Als een geleidelijke stilte voor de Hoofdklassestorm. Maar ook die Hoofdklasse zal voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk zijn. 

Runner up Oranje-Rood
Runner up Oranje Rood
Rotterdam na het winnen van deze editie bij de mannen
SCHC gezamenlijk op de foto na het winnen van deze editie

Hockey Connect Magazine