Yibbi Jansen scoort de openingstreffer voor SCHC
Yibbi Jansen scoort de openingstreffer voor SCHC Hans Bakker

Yibbi Jansen maakt verschil bij winnend SCHC in EHL

Door: Hans Hofstra Euro hockey league Euro hockey league Midden-Nederland

De dames van SCHC hebben de de kwartfinale van de EHL overleefd door in het Wagener stadion te winnen van Gantoise H.C. Een slordige wedstrijd met veel kansen werd uiteindelijk toch over de streep getrokken. SCHC won met 2-1. 

Weinig spectaculair was de wedstrijd SCHC tegen het Belgische Gantoise H.C. in de eerste helft. Ook al probeerde Gantoise het wel, het was SCHC die vrijwel over het gehele veld de betere van de twee was. Het was aan de slordigheid van Stichtsche te wijten dat er niet meer werd gescoord. Yibbi Jansen scoorde de openingstreffer voor SCHC.

Een domme overtreding in eigen 23-meter gebied van Anna de Geus zorgde voor de derde strafcorner voor Gantoise. Met specialist Ambre Ballenghien genoeg kansen op de aansluiting. De sleep van de Belgische werd gestopt door Heerbaart. De rebound ging er wel in. Een tip van Alix Gerniers ging in het net.


Alix Gerniers (rechts) scoort de gelijkmaker voor Gantoise HC. - Roel Ubels

Kansen missen

Opvallend was dat de fans van Stichtsche zich niet lieten zien. Er vielen vaak ijzige stiltes in het Wagener stadion. Alleen de Belgische fans lieten zich soms horen. 

Mette Winter kreeg haar tweede grote kans. Net zoals de eerste ging haar poging niet tussen de palen. Ook Zerbo schoot van dichtbij over de goal. Pien Dicke schoot tegen de zijplank. Vroeg in de tweede helft kwam SCHC toch weer op voorsprong. Yibbi Jansen scoorde uit een strafcorner, waarbij de Belgische lijnstopper er niet goed uit zag. 


Yibbi Jansen zet SCHC in de tweede helft op voorsprong vanuit een strafcorner. - Roel Ubels

Slordig spel ook in tweede helft

De 2-1 leek niet het bevrijdende doelpunt te zijn. SCHC grossierde in slordig spel. Dit was aan het gezicht van aanvoerster Xan de Waard af te lezen. Zij liet duidelijk zien niet heel erg te genieten van de wedstrijd. 

Van aanvallend spel bij Gantoise was niet veel meer te merken. De Belgische dames grossierden in balverlies en kwamen niet eens meer van eigen helft af. 


Yibbi Jansen sleept, maar nu gaat haar inzet niet in de goal. - Hans Bakker

Yibbi Jansen sleepte nog een bal op de paal. In de rebound flatste de Nederlandse middenveldster op een stick. Gek genoeg, zag de videoscheidsrechter dit niet en bestrafte Gantoise met nog een strafcorner tegen. De nieuwe poging liep op niets uit. 

,,We moeten denk ik nog groeien in het toernooi”, aldus Leurink-van de Peppel na de wedstrijd. ,,Ik vond het heel stroef gaan met veel stopfouten. Wij kunnen echt nog een stuk beter dan dit. We hadden het lastig tegen Gantoise. Zij zakten een stuk in richting eigen 23-meter. Daar hadden we moeite mee”.


Laurien Leurink - van den Peppel denkt dat het alleen maar beter kan in dit toernooi voor SCHC. - Hans Bakker

Beter dan vorig jaar

Met nog een kwart te spelen was er nog wel wat hoop voor Gantoise. Hiervoor moest de ploeg wel van eigen helft af. Dit gebeurde ook. Sterker nog, vanuit de eerste de beste aanval kwam een strafcorner. De variant liep op niets uit. 


Pien Dicke krijgt een heupzwaai. - Hans Bakker

SCHC kreeg nog een kans namens Beljaars. De spits schoot vanuit de strafcorner tegen de keepster aan. Uiteindelijk was de 2-1 genoeg voor SCHC om de halve finale te halen. 

,,Het doel was om het beter te doen dan vorig jaar. Dat is gelukt. Al hoe wel, vorig jaar speelde we een soort finale in de kwartfinale. Den Bosch won van ons, maar zij wonnen later ook het toernooi. Ik hoop dat we in de halve finale tegen Amsterdam mogen spelen. Dat zien we straks”, aldus Leurink-van de Peppel.

Alix Gerniers (rechts) scoort de gelijkmaker voor Gantoise HC.
Yibbi Jansen zet SCHC in de tweede helft op voorsprong vanuit een strafcorner.
Yibbi Jansen sleept, maar nu gaat haar inzet niet in de goal.
Laurien Leurink - van den Peppel denkt dat het alleen maar beter kan in dit toernooi voor SCHC.
Pien Dicke krijgt een heupzwaai.

Hockey Connect Magazine