Jesse Mahieu ziet voor het eerst Pinoké naar de halve finale van de EHL gaan.
Jesse Mahieu ziet voor het eerst Pinoké naar de halve finale van de EHL gaan. Hans Bakker

Pinoké-coach Jesse Mahieu: ,,In een do-or-die wedstrijd, zullen veel spelers er staan”

Door: Hans Hofstra Euro hockey league Euro hockey league Noord-Holland

Het moet voor coach Jesse Mahieu een schitterende avond zijn geweest. Waar het vorig jaar niet lukte, mag Pinoké dit jaar wel meedoen aan de halve finale van de EHL. De kritische coach was niet tevreden over het spel van Pinoké in de kwartfinale, maar denkt dat in een ‘do-or-die’ wedstrijd zijn spelers er zullen staan. 

Luid klappend zaten de spelers van Pinoké vlak na de wedstrijd nog even in de kleedkamer. De wedstrijd werd kort geëvalueerd, voordat de spelers weer naar huis vertrokken. Pinoké flikte het en won de kwartfinale van Polo. ,,Het was echt billen knijpen”, aldus Mahieu die een dik half uur na de wedstrijd zijn verhaal deed. Het stadion was ondertussen helemaal leeg. Coach Mahieu staat voor het eerst in de geschiedenis in de halve finale van de EHL. ,,Uiteindelijk kunnen we zeggen dat het een prachtige avond is geweest. Vooral in de tweede helft werd het hockey een stuk kariger aan onze kant. Polo werd opportunistischer. Bij ons vertaalde dat in spanning. We vergaten te blijven hockeyen. Sommige mensen gingen zich meer verstoppen. Desalniettemin ben ik blij dat we dit jaar wel de kwartfinale hebben overleefd”.

Mahieu genoot ook van tegenstander

Real Club de Polo had vooral in het eerste kwart moeite met Pinoké. Ook al kregen zij kansen, het merendeel van de tijd was het Pinoké die gevaarlijk was. Toch bleek Mahieu ook genoten te hebben van de tegenstander: ,,Het Spaanse hockey vind ik wel echt leuk hockey. Op het moment dat zij acties kunnen maken en onze linies niet goed zijn gesloten, dan zijn ze gevaarlijk. Ze zoeken dan versnellingen in acties. Inspelen en erover heen klappen. Mooi om te zien. Niet mooi bij onze cirkel. Dan geven ze namelijk vaak klappen. En die klappen gaan dan half hoog de cirkel in. Dat vond ik minder”.

Vooral in de tweede helft kwam Pinoké een aantal keer goed weg. Polo kreeg kansen, maar kwam niet tot scoren. Allicht werd de spanning voor een aantal spelers van Pinoké iets te veel. Mahieu hoopt dat daarom in de volgende ronde zijn ploeg wat vrijer kan spelen: ,,De eerste spanning is er misschien nu wel wat vanaf. Misschien daardoor maakten wij ook wat verkeerde keuzes in de wedstrijd. Perfect hockey zullen we hier misschien niet gaan spelen. Het zal in de komende wedstrijd ook een kwestie worden van de mouwen opstropen en schouders eronder zetten. Kan het niet mooi, dan maar lelijk. Vechtmentaliteit zal belangrijk zijn”.

Mahieu grootmeester in pieken op juiste moment

Met een 1-0 overwinning plaatste Pinoké zich voor de halve finale van de EHL. Hierdoor kan Pinoké meedoen om de medailles. Voor coach Mahieu zou dit een mogelijkheid zijn om binnen een jaar nog een grote prijs te pakken. Vorig jaar pakte hij knap de landstitel met Pinoké. Het winnen van de EHL zou een kers op de taart kunnen zijn. En als het gaat om het pieken op het juiste moment, dan zou Mahieu daarin misschien wel de geschikte kandidaat kunnen zijn. Vorig seizoen plaatste Pinoké zich als nummer vier voor de play-offs. Toen won het knap de landstitel. Dit jaar zou Mahieu het met zijn ploeg weer voor elkaar kunnen krijgen om op het juiste moment te pieken: ,,Dat is de ploeg zelf die dat doet. Er zijn veel spelers in de ploeg die weten hoe ze moeten pieken op het juiste moment. Als coach wil je daar alleen niet teveel op vertrouwen. Een voorbereiding moet je ook goed draaien. Als ploeg hebben we daar nog wel een stap te zetten. Maar als het een ‘do-or-die wedstrijd’ gaat worden, dan kan ik van veel spelers zeggen dat ze er wel zullen staan”.

Hockey Connect Magazine