Afbeelding
Roel Ubels

SCHC opent EHL-Finaleweekend tegen Belgische landskampioen en hunkert naar eerste grote prijs

Door: Finn van Leeuwen Euro hockey league

De dames van SCHC maken al jarenlang onderdeel uit van de top van het Nederlandse en dus ook het internationale hockey. Toch is de prijzenkast van de Bilthovense club nog altijd akelig leeg, met alleen de Europacup 1 van 2015 uit het tijdperk voor de EHL. Dit jaar wil SCHC daar verandering in brengen. 

In de kwartfinales van de EHL staat SCHC op 29 maart om 15.30 uur tegenover het Belgische Gantoise HC, dat de afgelopen jaren de nationale competitie domineert. Gantoise HC werd in 2023 voor het derde seizoen achter elkaar landskampioen en in 2021 won het de EuroHockey Club Trophy; het tweede Europese toernooi achter de EHL. 

Over Europese ervaring beschikken de dames van Gantoise HC dus ook. In 2022 werd de halve finale van de EHL gehaald en het zal dan ook zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden voor SCHC. 

SCHC als favoriet

Toch is SCHC de grote favoriet om de halve finales te bereiken. De ploeg staat op een derde plek in de Nederlandse competitie en heeft slechts een punt achterstand op nummer 2 Amsterdam. Een ticket voor de play-offs is al zo goed als zeker en dus kan alle aandacht uitgaan naar het EHL-finaleweekend in het Amsterdamse Bos. 

Die focus zal nodig zijn, want SCHC komt dit seizoen vaak op achterstand. Na de winterstop werd eerst met 4-3 verloren van Den Bosch, waarna een 2-1 overwinning op HGC en een 2-2 gelijkspel tegen Amsterdam volgden. Tegen Amsterdam maakte SCHC in het laatste kwart een 2-0 achterstand goed. 

Desondanks zal de onzekerheid bij SCHC niet groot zijn voor het duel tegen Gantoise HC. De ploeg beschikt nog altijd over een sterke kern met aanvoerster Xan de Waard en cornerspecialist Yibbi Jansen, die met veertien doelpunten op plek drie staat in de topscorerslijst.

Verder heeft de ploeg met Pien Dicke nog een veelscorende speelster in huis, zijn Laurien Leurink en Ginella Zerbo speelsters van internationale klasse en beschikt het met Famke Richardson over één van de beste vleugelverdedigers van de Nederlandse velden.

Bij een overwinning van SCHC wacht waarschijnlijk een pikante ontmoeting met rivaal Amsterdam. De twee ploegen stonden vorig jaar tegenover elkaar in de finale van het landskampioenschap. Na twee gelijke spelen was Amsterdam uiteindelijk de beste in de shoot-outs en dus was er weer geen prijs voor SCHC. De Bilthovense dames zullen ongetwijfeld gebrand zijn op revanche als Amsterdam inderdaad de tegenstander is in de halve finale.

Hockey Connect Magazine