Afbeelding
Roel Ubels

Vooruitblik op EHL KO8: Nederlandse krachten tegenover internationale uitdagingen (v)

Door: Reinder Bijmholt Euro hockey league Amsterdam België Duitsland EHF Euro hockey league Midden-Nederland Noord-Holland

Vandaag (29 maart) gaat de EHL KO8 van start in het Wagener Stadion in Amsterdam. Amsterdam en SCHC zullen Nederland vertegenwoordigen bij de vrouwen, maar welke buitenlandse teams nemen deel en wat valt er van hen te verwachten?

Gantoise 

Als 3 voudig Belgisch landskampioen na Covid is het de enige club uit Belgie die tot nu toe alle EHL Women’s FINAL8-toernooi heeft gespeeld.

Na een 4e plaats in 2022 en 5e  plaats in 2023 hopen ze nu op meer tijdens deze editie van de EHL KO8 en spelen ze als eerste tegen SCHC.

Hun selectie heeft een grote groep met ervaren speelsters, met Alix Gerniers, Emilie en Barbara Nelen als drie van de grootste spelers aller tijden van de Rode Panters. Ze worden dit seizoen vergezeld door een andere - Michelle Struijk - die overkwam van Antwerp.

Belangrijk zal ook topspits Ambre Ballenghien zijn, die dit seizoen goed is voor al 14 doelpunten 

EHL Historie
2021/22 – 4e
2022/23 – 5e

Junior FC

Junior FC zal voor de tweede keer deelnemen aan de EHL KO8, na hun titel in de Spaanse competitie van vorig seizoen. Hun eerste deelname leverde brons op.

Hun huidige internationals zijn onder andere Laura Bosch, Julia Strappato en Laia Vidosa, terwijl ze ook kunnen rekenen op de diensten van Berta en Anna Serrahima. Argentijns international Maria Victoria Granatto en tweevoudig olympiër Carlota Petchame uit Spanje brengen een enorm veel ervaring met zich mee.

Daarnaast beschikt de club uit Sant Cugat over Teresa Lima, de beste speelster van het Junior Wereldkampioenschap, samen met de uitzonderlijk talentvolle jonge doelvrouw Jana Martinez en Anna Gardsjord.

EHL Historie

2021/22 – 3e 

Club Campo de Madrid

Club de Campo de Madrid, finalisten in 2021 en 2023, hopen hun uitstekende prestaties in de EHL KO8 voort te zetten en zijn nu het enige team dat in alle vier seizoenen van de competitie aanwezig is sinds de introductie ervan.

Blanca Perez leidt op dit moment de doelpuntenlijst met acht goals en zij maakt deel uit van een sterk team met onder andere de zeer ervaren Maria Lopez, Begoña Garcia, Belen Iglesias, Alejandro Torres-Quevedo, Candela Mejias Zanetti, Lucia Abajo Saenz de Tejada en Maria Ruiz als doelvrouw.

De tweelingzussen Barrios, Sarah en Laura, zijn weer herenigd nadat laatstgenoemde terugkeerde naar Madrid na een jaar bij Kampong.

EHL Historie

2020/21 – 2e
2021/22 – 7e
2022/23 – 2e

Loreto HC

Debutant Loreto uit Ierland is er voor het eerst bij nadat ze de EY Champions Trophy (ierse hoofdklasse) hebben gewonnen. Sindsdien hebben ze hun team aanzienlijk versterkt met de terugkeer van de Ierse international Hannah McLoughlin en Caoimhe Perdue.

Verder Ierse internationals  Siofra O’Brien, Caitlin Sherin, Christina Hamill, Lizzie Murphy en Sarah Torrans, evenals oud Olympiër Hannah Matthews die met pensioen is gegaan bij het nationale team.

Ze worden gecoacht door Paul Fitzpatrick, die in 2009 speelde voor Glenanne in de EHL. Hij stond ook aan het roer toen Loreto speelde in de EuroHockey Club Cup in het Wagener Stadium in 2019 en vervolgens de Club Challenge I won in 2022.

East Grinstead 

East Grinstead is ook een dubant bij de EHL KO8 nadat ze in 2021 in Lille en in 2022 in Cernusco hebben deelgenomen aan de EuroHockey Club Trophy.

Zij hebben hun deelname te danken aan hun eerste titel in Engeland door de heerschappij van Surbiton te doorbreken in de finale

Ze worden geleid door de Argentijnse speelster Guadalupe Fernández Lacort, die deelnam aan het Junior WK van 2016 en daar goud pakte.

Ze leidt een team met Engelse internationals zoals Tess Howard en Ellie Rayer, en nieuwe aanwinsten dit seizoen zoals Lily Walker en Grace Balsdon, evenals voormalig Engelse doelpuntenmaker Sophie Bray. De zeer ervaren Laura Roper is speler-assistent-coach, naast hoofdcoach Theo Dowse.

Mannheimer HC

Na een aantal net-missen krijgt Mannheimer HC eindelijk de kans in de KO8-finals nadat ze vorig seizoen de Duitse titel veroverden via een shoot-out.

De club heeft een sterke Latijns-Amerikaanse invloed in het team met Lucina von der Heyde, Agustina en Florencia Habif goed gevestigd bij de club, terwijl Lucia Jimenez uit Spanje ook een belangrijke speelster is.

Duitse internationals Stine Kurz en Pauline Heinz en Oostenrijks Fiona Felber voegen zich bij de ervaring aan de top. In de competitie gaat het lekker, waarbij Nadine Kanler het topscorersklassement aanvoert met vijf doelpunten.

Mannheim heeft in de afgelopen twee seizoenen achtereenvolgens zilveren medailles behaald in de EuroHockey Club Trophy.

Hockey Connect Magazine